dissabte, de març 18, 2006

Joves i Botellon....

Avui compro el diari: a la portada una foto d’un contenidor cremant i un noi encaputxat... ostres sí que estan plantant cara a París els estudiants!
Però no!! El titular diu que el botellón del divendres a BCN va acabar amb aldarulls, 54 detinguts i 60 ferits. És indignant que una part del jovent arribi a aquesta situació, per un motiu tan simple... i després cap o gairebé cap d’aquests personatges no són capaços d’enfrontar-se al sistema per temes socials com l’habitatge, les llibertats col•lectives, pels drets socials, contra la precarietat... Està clar que els joves en el món actual som un dels col•lectius més fràgils, que els poders econòmics i politics ens tenen abandonats, però la sortida no és deixar córrer el nostre futur i simplificar les nostres vides.
Hauríem de ser molt més conscients i no donar el nostre futur per perdut i afrontar que si volem podem fer sentir les nostres veus. Mireu a París com estan fent sentir la seva veu i estant lluitat pels drets col•lectius.
Els politics i mitjans de comunicació tenen molta culpa del que ahir va succeir, no podem estar parlant tots els dies com a primera noticia i fer comparacions entre totes les ciutat de l’estat espanyol, com ha fet TV3 avui al migdia, no podem donar més publicitat i fer-ho un acte mediatic. I sabem que quan les coses es prohibeixen són molt més atractives i molts elements que només busquen bronca troben un caldo de cultiu perfecte per provocar el que ahir va passar al Raval.
Una demostració més del fracàs col•lectiu de l’educació dels joves actuals del país, un fracàs de les famílies, els politics...
I ja em sembla esperpèntic que els suposats entesos en la matèria parlin que algunes de les causes dels macro botellons son deguts als preus de les begudes elevat o de les entrades a discoteques i al falta d’oci...
si us plau!!!

5 comentaris:

  1. Uale, no estic gens d'acord. El jovent (i també els que no son jovent) d'aquest país hem demostrat que sí que som capaços de mobilitzar-nos per la justícia (No a la guerra, Som una nació, PHN, Banc Mundial -es van fer enrere!!!-, contra-Cimera dels Caps d'estat de la UE, reclamacions universitàries i estudiantils vàries i etcètera etcètera). Em sembla que la comparació que fas amb París és demagògica.
    Per altra banda, el "fenòmen" del botellón és una cosa que neix crec jo amb esperit festiu i de conya, al que possiblement haguessin assistit joves de tota mena i haguessin pillat una merda com un piano i llestos (com va passar a la majoria de llocs on es va convocar). El problema és l'actitud que pren l'Ajuntament: serem tan durs com faci falta per evitar-ho (per preservar l'ordre, diuen). Llavors, dels joves de tota mena que hi pensaven anar, els que no volen brega i només volien festa diuen, sasquè, deixem-ho per un altre dia. Els que volien festa i estaven disposats a barallar-se per defensar el seu dret a privar, doncs van anar-hi, i d'altres que potser primer pensaven que això era una tonteria de festa que estaria plena de jipis amb bongos, en veure que estaria plena de polis amb porres i gent amb ampolles de vidre, doncs possiblement s'han carregat les butxaques de pedres i han anat cap allà. L'espectre de joves que decideixen anar al botellón és sensiblement diferent si està plantejat com una festa o com una batalla amb la poli. Això l'Ajuntament ho ha de saber de sobres (collons, que cada agost els passa el mateix a Gràcia!!) i malgrat tot han decidit canviar el botellón (amb totes les molèsties que pot comportar, de brutícia i soroll) per una batalla campal. Ha estat pitjor el remei que l'enfermetat.
    Si no ho han fet conscientment, són tontos, i si ho han fet conscientment... doncs només se m'acut pensar que és per criminalitzar un cop més el jovent i les seves accions. I no em crec que siguin tan tontos.

    ResponElimina
  2. No volia generalitzar, el que volia dir es que aquells mateix joves desprès no es mou per moltes altres raons. La majoria dels concentrats només buscaven violència gratuïta.
    Però ja comencem les primeres veus de criminalització a parlar de col·lectius antisistema allà infiltrats que van promoure la batalla...
    El que queda clar que per conviure, les porres i les pilotes de goma no son un factor que ajudi aquesta convivència i el civisme. I l’ordenança del civisme no parlar del comportament dels cossos de repressió. Poder també s’ha de revisar si l’actuació de la policia promou el civisme o crear més violència?

    ResponElimina
  3. Per començar, em sembla que 500 joves no es poden asimil.lar de cap manera a "la joventut", com estan fent molts mitjans. Aquesta ridícula xifra demostra que la majoria de joves a qui anava adreçada la convocatòria (els que omplen la plaça catalunya per les festes de la mercè) van ensumar-se el que passaria i es van quedar a casa.

    Eva, jo crec que en part els poders públics no s'enteren de la pel.lícula (tot es pot arreglar a cop d'ordenança i de porra, i si no funciona, doncs ordenança més forta i porra més grossa...).

    Per si algun responsable públic llegeix aquest blog, la solució és tan fàcil com dir "escolteu, per si algú vol fer botellón habilitarem una megacarpa al fòrum i li direm festa del consum sostenible de productes destilats". Polèmica desactivada: qui vulgui fer un record guiness o trobar-se amb els amics, doncs que hi vagi. I, aleshores sí: qui vagi al raval, faci soroll, embruti, etc, i es trobi que un poli li ho impedeix, no té cap argument per justificar-se.

    ResponElimina
  4. Efectivament, 500 brètols no són "la joventut". 500 efectius dels cossos de seguretat van demostrar ser bastant brètols. 5 polítics (o més, qui sap) van confirmar el que tothom sabia: que són uns brètols "ensense" res al cap.

    ResponElimina
  5. ui,ui,ui...
    vaya Esteve, passo per aquí ràpid i veig això. Quan t'enganxi ja t'en diré que en penso que no porto gaire temps i la rèplica és llarga.

    ResponElimina