divendres, de gener 12, 2007
Ciència?
Faig un curs en el que es parla de medi ambient. Ahir la noia que feia la classe parlava de canvi climàtic, i feia referència al fet que el més probable és que amb l'escalfament del planeta vingui un augment del nivell del mar, degut principalment a la fusió del gel del planeta. Bé, puntualitzava, encara que això és una mica relatiu, perquè "hi ha una teoria" que diu que si poses un glaçó en un got d'aigua, quan el glaçó es fongui no farà pujar el nivell d'aigua.
El principi d'Arquímedes, vaig apuntar. Ah, clar, tenim una física! Ens ho pots aclarir?
Sostinc que el coneixement científic no està valorat en la societat. Vull dir, encara que hom no sigui historiador, si diu que no sap què va ser la Revolució Francesa està mal vist, perquè forma part de la cultura general. Però si hom no sap què és el principi d'Arquímedes, es comprèn. Per què el principi d'Arquímedes, o la velocitat de la llum no formen part de la cultura general? (aquí hi ha un guiño als meus companys de Trívial de cap d'any que no em van donar el quesito perquè vaig dir que la velocitat de la llum és 300.000km/s i a la targeta hi deia km/h). Per què em fa més vergonya reconèixer que no sé la data de la guerra d'independència dels USA que no pas l'edat estimada de la Terra?
Què en penseu?
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Jo no dic que no eh, però com sóc de lletres ja em va bé ser part de la cultura "general" ;)
ResponEliminaA més, és més fàcil recordar-se de nacido el 4 de julio (que és una peli molt bona del Tom Cruise, la única?) que no el dia que me creé, hace 4000 y pico millones de años (que si fos una peli no tindria gaire ganxo, el títol).
El problema en el fons és que el Trivial és una mica cutrot i et va afectar força això de km/h per comptes de km/s ;)
Veus, el quesito que vam guanyar amb la resposta de "Calderón de la Barca" no tenia cap error! jeje
Completament d'acord,
ResponEliminaodio quan la gent no et considera "culte" (paraula que ha perdut tot el seu sentit crec) pel fet de no saber l'autor de tal obra o les influecies de tal pintor, sobretot quan el seu coneixement en materia cientifica (sigui fisica o qualsevol altre) es cero,...
Per qui enten una mica el frances aqui us deixo aquest link
qui veut gagner une neurone??
Renoi com anell al dit; per motius diversos: El canvi climàtic des de fa uns dies em preocupa, no és abans fos un adepte a les teories del Bush, però em te la mosca darrera l'orella, el tma cientific: Jo ni de lletres ni de ciencies, jo no em volia fer gran, però cada dia més m'enamora la ciencia per damunt de tant paraula buida... del Trivial,´està fet pels poderors, els estats i el capital... que en sabran ells de llum, vida o esperança i per acabar Independència ... que mai arribi perque despres ja no tindrem com planyar-nos dels nostres mals.
ResponEliminaSalut i republica i bon cap de esetmana!
Jo des del punt de vista d'estudiant de lletres, creo que passa el mateix quan vosaltres els científics us sorpreneu que la gent no sàpiga algunes coses dels vostres camps d'estudi. Ho sé amb certesa perquè tinc una germana enginyera i m'assec ridícul en algunes converses. Creo que tots els coneixements són respectables i que haurien de preocupar-se en les escoles i en les universitats de fer arribar a totes les persones tots aquests coneixements. La resta són jocs trivials...
ResponEliminaSalut
Vale, nois, el Trívial és cutrot, i fet pels poderosos, el capital i tot això (això m'ha encantat, Jordi, què sabran ells de la llum), però ve a reafirmar el que dic: les preguntes de ciències són super bàsiques i tontes en general, i en canvi les d'Història, o d'Art o Literatura són de coses de més nivell. I, alerta!, que tan de bo les sabés respondre totes! L'únic que vull dir és que avui dia, no saps quin rei va fer no sé què i ets un desastre, i en canvi, no saps la temperatura d'ebullició de l'alcohol i és igual.
ResponEliminaGràcies per les vostres opinions!
El problema és la pèrdua de la "cultura general" en mans d'una suposada i mal esntesa especialització. D'altra banda, aquesta "esopecialització" ans ha portat a suposar que els "de lletres" no han de saber física i els de "ciències" no cal que sàpiguin literatura o història.
ResponEliminaEl dia que jo mani (que no manaré, tranquis), existirà un únic batxillerat on caldrà estudiar ciencies i lletres per igual sigui quina sigui la vocació de l'estudiant.
Què vol dir que no calgui que un químic sàpiga res de la Revolució Francesa i un historiador es permeti el luxe d'ignorar com progressa el só?
D'aquesta manera (l'actual) (deixeu-me tornar a "la trama") és molt fàcil que tot-hom es cregui el que diu la tele, que l'AVE va a 250Km/h mentre que la velocitat real mitja amb prou feines supera els 130Km/h, que un embassament és molt gran perquè té no-se-quants milions de litres cúbics (escoltat a la ràdio).
Això si, l'ajuntament de Barcelona ha declarat enguany any de la ciència i la cultura, imagino que en el decurs d'un sopar que vam pagar entre tots...
molt bo chino.....jajaja
ResponEliminaEl problma de l'Escalfament i la pujada del nivell del mar no bé del pol nord que esta "surant" sino del pol sud que s'eleva molt per sobre del nivell del mar i resta sobre terra, si aquest pol es desfá l'aigua pujará uns 6 metres. El pol nord tal com be dius es pot fondre i refondre que en ser com un glassó no pujara el nivell del mar.
ResponEliminaHola, estic d'acord amb la queixa de l'Eva, és bastant limitat el coneixement que es considera bàsic en rellació amb la ciència.
ResponEliminaResulta curiós, a més, com sovint, gent amb poca formació en aquest àmbit proclama amb orgull (i també amb ironia) la seva ignorància, alegant ser "de lletres". Molt sovint és més una molt respectable mandra per pensar raonadament i amb cert rigor, que una manca de coneixements.
Però resulta més preocupant que aquesta mandra sigui valorada positivament, o almenys amb molta més indulgència que el fet de no saber on és algun país o d'escriure amb faltes d'ortografia. Tot això, tenint en compte, que parlo d'un entorn on la gent té una formació acadèmica important, i on es valora la cultura com a quelcom positiu, no parlo ja d'altres àmbits socials on fins llegir està mal vist.
La darrera reflexió que vull fer és una dita euskera, que vé a dir: "La queixa és cosa de nens. A partir de certa edat, és molt millor acceptar estoicament o lluitar, i el lament tot i ser acceptable, queda molt lleig ". I unes preguntes: -Què fem els que estimem la ciència per fer que aquesta sigui un element de cultura com qualsevol altre?"
-Quantes vegades hem fet canviar algú d'opinió, i que diguin, i jo que em pensava que la ciència era un pal!? - Sovint, quan discutim sobre algun tema des d'una perspectiva científica, assumim fàcilment l'autoritat d'uns raonaments consolidats, fent que es desnaturalitzi el plaer d'una discussió argumentada. Altres vegades, ens apassionem tant que ens enrollem massa i podem ser pesats (disculpeu si és el cas ;-P)
Bé, només dir-vos: sigueu feliços tots plegats!