Primer de tot, m'agrada que els meus post almenys facin pensar i reflexionar algú. Hi ha cops que crec que ningú els llegeix,...jejeje. Així que torno amb la qüestió de la independència de Kosovo per respondre i ampliar el comentari d'el situacionista del post anterior.
Després dels aclariments, em sembla que veiem la situació des de dos òptiques diferents. Jo en cap moment estic comparant la situació de Kosovo i Catalunya. Cap nació sense estat d'Europa o del món és igual que cap altra, la situació d'Irlanda no és la mateixa que la d'Euskadi, la situació en el seu moment de Lituània, Estònia o Letònia no és la mateixa que la de Catalunya o la d'Eslovènia, Montenegro o Escòcia per dir algunes de les nacions sense estat que han estat lluitant o segueixen lluitant per esdevenir pobles lliures.
Tots els processos d'independència són diferents, això sí, crec que ens hem d'anar fixant en tots per anar aprenent i avançant.
Jo, en el cas de Kosovo, em fixo en com després d'aconseguir una majoria al parlament es declara la independència, fan servir el dret d'autodeterminació, el fet que els pobles tenim el dret de decidir el futur amb llibertat. Això és el que ha fet finalment Kosovo, el seu parlament escollit democràticament ha declarat la independència.
Està clar que no tothom els dóna recolzament gratuïtament i que segur que hi ha qui ho fa per motius estratègics i polítics. Però això no li treu legitimitat a la decisió d'un poble i els seus representants. Doncs per a mi és totalment democràtic com ho seria en el cas que Tarragona o la Cerdanya o fins i tot Sòria o Cadis proclamessin la seva independència.
En un societat lliure tots tenim el dret de decidir individualment o col·lectivament el nostre futur. Fins i tot jo segueixo apostant per construir un món sense fronteres on tothom sigui respectat, on els pobles, les seves cultures, la seva llengua no siguin perseguits, un món de pobles lliures que conviuen entre ells amb respecte i solidaritat, i crec que la independència és l'eina per arribar a construir un món millor. Però això ja donaria per parlar en un altre post.
Seguim amb la qüestió de les proclamacions d'independència per part dels territoris com Tarragona, Berga, etc... Si això passés dins d'un hipotètic (i esperem que algun dia real) estat republicà català, caldria reflexionar el per què de la decisió del col·lectiu de persones que ha decidit independitzar-se , què s'està fent malament en la continua construcció de la nació i caminar per donar les eines per construir un nació on totes les diversitats i tots els territoris que els conformen es sentin acollits, estimats i que tant la seva pròpia cultura o llengua, economia, solidaritat i desenvolupament social es correspongui amb el que ells aporten al Tot (com pot ser el cas de la Vall d'Aran). Que se sentin part d'un nació que no exclou, s'aprofita o espolia a ningú.
Segueixo pensant que no reconeixement de Kosovo per part d'Espanya es tàctic. Sempre han estat segurs, almenys en públic, que no guanyaríem cap referèndum d'autodeterminació. Així que no caldria tenir por, com no té por, sembla ser, França que també té independentistes al seu territori o Itàlia o el Regne Unit... Per això continuo pensant que es més un tacticisme, ja que és conscient que al final, Espanya es veurà obligada al reconeixement per no quedar-se sola.
Encara que si fos la por a les independències de les nacions sense estat que hi ha a la península ibèrica, voldria dir que cada dia estem més aprop, que cada dia som més!
Per una altra banda, veure banderes espanyoles a les manifestacions dels Serbis hauria de fer mal aquells que s'emboliquen amb ella, o poder es senten a gust? Però ZP no es pot permetre ara donar el vistiplau... perquè això seria crear una tensió contraria els seus interessos, que afavoriria el camp contrari i les coses ja estan prou ajustades per fer aventures.
El tema del reconeixement de Kosovo per part del Parlament de Catalunya és més un pas per ajudar a visualitzar el conflicte català al món que per buscar països aliats, però és una manera d'aixecar el dit per anar dient que som aquí.
Un altre cop moltes gràcies pel debat, crec que és la millor manera d'anar creixent, d'anar coneixent totes els punts i totes les visions.
Esteve, estic bastant d'acord amb gairebé tot el que planteges. De fet, em penso que excepte matisos, crec que estic d'acord amb tu.
ResponEliminaComentaré, però, sobre el que dius al respecte de que en un societat lliure tots tenim el dret de decidir individualment o col·lectivament el nostre futur. Em penso que aquest és un punt delicat de tot aquest assumpte. El dret de decidir col·lectivament necessàriament s'ha de posar a l'altre plat de la balança del dret de decidir individualment. I llavors mirar que l'agulla de la balança marqui una cosa que pugui aproximadament satisfer a tothom. Casi res!
si, si. ara he tornar a llegir el post i no l'explicat be... :P per suposat els drets col·lectius, han d'estar per sobre dels drets individuals. El que volia fer referència és que els individus han de poder triar el que fan amb la seva vida sempre respectant els drets de la resta de gent i els col·lectius. perquè sense el dret a poder triar dins del marc establert no part important de una societat lliure.
ResponEliminaPues me alegro de que te alegre el debate jeje. Me lo he tenido que leer un par de veces porque esto ya son más de dos párrafos y mi perfecto catalán de Chamberí se empieza a resentir, pero creo haber pillado casi todo. En cualquier caso, se comienza con la excusa de que igual meto la pata en alguna interpretación. Ya saben, en caso de duda disparen al traductor.
ResponEliminaSiempre he creído en las libertades. Éstas incluyen el derecho de autodeterminación, pero éste ha de ser juzgado con un criterio de oportunidad que ofrece el contexto histórico. Kosova se ha proclamado independiente por un parlamento que, me temo, no es más que un parlamento regional. Además de esto, tenemos una región donde ni siquiera los jueces son kosovares; son puestos por la UE. Con esto quiero decir que las instituciones kosovares no están precisamente en manos de los kosovares, es una ocupación o proctectorado. Al mismo tiempo, al hacerlo todo de manera unilateral, sin contar con Serbia y confiando en el apoyo estadounidense -que no es el paladín de las libertades que nos contaron- el declararse independiente puede convertirse en una misma declaración de guerra. Cierto es que en el territorio de Kosova hay militares de la UE, y que las posibilidades de guerra abierta son pocas. Pero también recuerdo que hay una república semivecina llamada Bosnia dividida a su vez en dos, la bosnia musulmana y la serbia. Son los miembros de esta segunda república los que pueden aprovechar la oportunidad creada por Kosova para romper el frágil acuerdo de Dayton y salirse de la Federación Bosnia. No basta con aplaudir a la gorda cuando canta, también hay que saber que cuándo se hace para no estropear la actuación y mandarlo todo a la mierda ¿no? Chungo está el tema.
Respecto al reconocmiento de España. Creo que se trata de una cuestión de Estado, no partidista. Cualquier gobierno español hubiera adoptado la misma decisión de no reconocimiento. Si termina por reconocerse, será exclusivamente porque el caso de Kosova ya se hubiera integrado determinantemente al statu quo de Europa. Algo parecido pasó con Macedonia, por las relaciones de España con Grecia. Hasta que las cosas no se estabilizaron no mandaron embajador a Skopje. Si el Parlamento de Cataluña quiere mandar representante, que lo mande. Pero me parecería una tremenda metedura de pata políticamente hablando. Sería como lo que hizo Alemania con la Croacia de Tudjman. 10 años después aún se lo reprochan a Helmut Kohl.
Me extendido, lo se y pido disculpas. A ver si me pongo a comentar menos y publicar todo esto en mi blog. Que queda muy bonito eso de escribir entradas comentándonos unos a otros. Como si fuéramos Jospeh Roth y Stephan Zweig escribiéndonos cartas sobre la alemania de Hitler.
SALUD.
Segueixo pensat tot el contrari els teus arguments. Jo sempre respectaré que un territori volguí ser independent d'aquell el que ha estat lligat, un temps, sempre, etc...
ResponEliminaPer mi el dret autodeterminació esta per sobre del hipotètic dret de la majoria de retenir a un territori. I clar esta que per mi un assemblea de representants triats democràticament te total legitimitat per decidir el seu futur i cap on camina'n. Crec que el poder el te el poble i per a mi això es bàsic. Estar clar que poder decisions preses per hipotètics parlaments poden anar contra altres territoris, aquí estar clar que cal actuar. Peró els processo de independència no afecta cap més territori que aquell del qual ha estat presoner el poble que vol emancipar-se.
No me cabía ninguna duda, Esteve, de que ibas a estar en contra de ese argumento mío. Vamos, me parece elemental que no nos pongamos de acuerdo en eso. Y es una discrepancia la mar de sana.
ResponEliminaA ver si logramos tener tiempo para una caña en la próxima quedada diacrítica y discutimos los términos. Aunque ya me consta que estás muy ocupado -lógicamente- con la camapaña.
SALUD.