dimecres, d’agost 12, 2009

Cresta del Circ de Certascans, tornant el Pirineu...

Dilluns a la tarda, després de tornar-me a dormir el llit mirant un peli al migdia i fent voltes suportant la calor, penso que demà podria ser un bon dia per anar a la muntanya... així que faig un truc el Cèsar per si em vol acompanyar... com sempre dubtem on anar, però després d'un parell de propostes, triem anar cap el circ de Certascans i provar sort amb la cresta que fa tot el Circ i acaba pujant el cim de Certascans.

Kilòmetres de carretera, descobrir que aquesta vall esta lluny, molt lluny... Sopem alguna cosa, preparem el vivac a l'aparcament a la presa de Montalto. Un nit impressionant, feia molts anys que no feia vivac i que tenia com a sostre un cel tant estrellat i amb un lluna tan bonica que poc a poc recórre el cel de est a oest... em costa adormir-me, el Cèsar cau ràpidament...
Sona el despertador a les 7 del mati, esmorzem, recollim, fem la motxilla i cap el nostre objectiu, primer un tram de pista que en pocs metres enfilar el camí que porta cap el Refugi de Certascans, un camí que va pujant seguint les marques del GR i moltes fites. Anem a molt bon RITME, resseguin el camí i a voltes contemplant les vistes que poc a poc s'obren per sobre de la vall i les muntanyes. La lluna encara no ha marxat i ens acompanya. En dues hores arribem a prop del refugi. En un petit estany que hi ha a poc de refugi, fem la segona parada, recarregar aigua i començar a enfilar cap el primer cim del circ. Pugem en direcció contraria el refugi, borrejant el Pic de Punturrí en direcció l'Estany Senó i quan veiem factible enfilar les rampes d'herbes inclinades ho fem, per en poc minuts ens afilar-nos a la carena que sense dificultat, això si, amb molt bones vistes, ens dur el Pic de Punturia 2507m, punt d'inici de la cresta. Aquí seguim pel cordal, sense dificultat, caminant per un llom de grans blocs que aprop del cim del Tuc del Cap de l'estany 2601m ja pren forma de cresta i ens fa utilitzar les mans. Arribem el peu d'un canal que segons la guia "Crestas Pirinaicas de Pako Sánchez" és un pas de III+, però que és pot passar per l'esquerra (Jo) o per la dreta (Cèsar). Així, grimpant sense dificultats que ens facin treure la corda arribem dalt del cim del Tuc del Cap de l'Estany de 2601m, fotos i a seguir per una cresta sense dificultats aparents i que ens permet anar fent fotos i contemplar les grans vistes de la zona de la vall de Cardós i de la pica d'Estats...
Arribem el tercer cim de la jornada, el Pic de Senó de 2554m, baixem fins el coll que separa el Pic de Senó del pic de certascans nord, el tram de cresta més afilat i aeri. Sense corda comencem aquest tram, tot i que en pocs metres decidim encordar-nos, ens anem trobant passos de II i algun de petit de III, en una cresta que és afilada i aèria, però fàcil, tot i l'ambient. En mig d'aquest tram ens trobem amb un petita "brecha" que ens barra el pas i ens portar a fer un rapel d'uns 15m i seguim amb la mateixa tònica que en el tram anterior, tot i que poc a poc perd dificultat.
Sense adonar-nos perdem el cordal de la cresta a pocs metres del cim nord de Certascans, ja que ens em desviat massa per la vessant sud de la cresta. Però a uns 75m de desnivell del cim, recuperem el cordal per un seguit de diedres de II que ens portant a pocs metres del cim nord de Certascans 2839m i el quart de la jordana amb prop de 6:30h d'activitat.. Cansats, però veien que tenim el cim del Certascans aprop, ens aturem per fer-nos les fotos i continuar ja amb la corda a la motxilla. Un tram fàcil per una de les rutes normals del Certascans ens porta el cim de Certascans 2853m després de de 7h de sortir el cotxe aquest mati. Cansats i amb un molt bona sensació. Feia temps que no gaudira d'una activitat de cert grau de compromís i més encara en una vall poc massificada i bonica, amb un l'Estany de Certascans (estany natural més gran del Pirineu catalans) i els cims que fan aquest bonic circ que pels seus punts més alts em passat.
Ara "nomes" queda la baixada pel coll de Certascans i el refugi (Ruta normal). Ara si trobem excursionistes fent la travessa de la porta del Cel (que tinc apuntada a la llibreta...).
Baixada llarga i amb un sol de justícia, cansats, molt cansats arribem després de 9:30h de sortir aquest mati, amb prop de 1850m de desnivell positiu, rapels, grimpades... un bany el riu i cap a casa o millor dit, cap a l'assaig de Castells, que com ja sabeu estem apunt de descarregar els primers castells per festa major el proper 16 d'agsot...


Cascades.

Ref. Certascans.

Amb companyia de la lluna a les primeres rampes.


Cèsar de pujada el primer cim amb l'Estany de Senó.

Pic de Punturrí 2507m

Tuc del Cap de l'Estany 2601m

Carena entre el Tuc del Cap de l'Estany i el Pic de Senó.

Pic de Senó 2554m

Estany de Certascans.

Tram de cresta més aèria. (entre el Pic de Senó i el pic de Certascans nord)

Tram de cresta més aèria. (entre el Pic de Senó i el pic de Certascans nord)

Tram de cresta més aèria. (entre el Pic de Senó i el pic de Certascans nord)

Tram de cresta més aèria. (entre el Pic de Senó i el pic de Certascans nord)

Rapel en mig de la cresta.

La cresta es converteix amb un llom de roques, ens deslliguem de la corda.

Pica d'Estats i companyia.



Ultims metres cap el Cim de certascans nord.

Certascans nord 2839m

Carena entre els dos Certascans.

Vistes des del cim de Certascans.

Tocant el cel...

Cim de Certascans 2853m

Camí de baixada.

Aigues que ompla't l'Estany de Certascans.

de retorn vora l'estany.

Fites.

de retorn vora l'estany.
Refugi de Certascans.

formes esculpides per la natura.
Foto de la Circ des del cim de Certascans.

Foto de la cresta des del cim de Punturri. de dreta a esquerra: Tuc de l'Estany, Pic de Senó i el Certascans nord i principal.

L'Estany de Certascans amb el seu cim (on hi ha la neu) i el refugi (a l'esquerra de l'estany)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada