diumenge, de febrer 19, 2006

Tot un poble en moviment.

Manifestació pel dret a decidir, som una nació.

Son les 16h de la tarda, amb poc convenciment de l’èxit de la convocatòria de la plataforma pel dret a decidir, l’Eva i jo agafem el cotxe i anem cap a Barcelona. Suposo que al meu poc entusiasme és degut a tenir la sensació que som un poble adormit, anestesiat, que li costa sortir al carrer... Però ahir em vaig sentir part d’un poble que sembla estar en moviment, que ha decidit no aturar-se i començar a caminar de la ma de la gent i no dels politics. Que ahir la gent sortia al carrer lliure sense ser manipulada, per convenciment i dignitat. Si algú es va quedar a casa per por a ser manipulat, és ell el que va ser manipulat per aquells que ahir desitjaven des del carrer Nicaragua i Còrsega que la manifestació fos un fracàs.


Poc a poc la gran via s’omplia de gent, famílies, gent gran, joves, gent de tots els colors i de tots els indrets i fins i tot aquells que feia poc que havien arribat al nostre mon. Hi havia força gent que s’expressava parlant en castellà sense cap complexe aquest fet feia encara més gran la manifestació, gent de tots els punts cardinals dels Països Catalans. Estelades blaves i grogues, Senyeres, cartells improvisats hores abans, aquell llençol vell que improvisava una pancarta amb els pals d’escombres, les armes d’un poble pacífic que vol esdevenir lliure, les armes d’un poble cansat d'atacs, insults, traïdors, politics acomplexats...

La mani avançava per la gran via en un caire festiu i combatiu, “som una nació” “visca Catalunya” “autodeterminació” “independència”, Banderes d’esukadi, d’escòcia, Còrsega, Argentina, Sardenya, Occitània... gent als balcons de les cases amb senyeres, aplaudint... La pancarta que obria la mani era portada per actors, musics, artistes, aquells que amb el seu compromís personal fan que el missatge arribi encara a més gent, personatges de la vida pública que no amaguen el seu compromís social i nacional, però el més important, son els milers de persones que hi havia darrera d’aquesta pancarta, sense entrar en ball de xifres, manifestació igualable a la gran manifestació contra la guerra, ahir Barcelona vivia una de les grans manifestacions històriques.


Ja arribant al final del recorregut, se'm posava la pell de gallina, quan pels megàfons es sentia “l’estaca” i gent gran i joves la cantaven. Des de l'escenari, un emotiu homenatge a Ferrer i Gironès, actiu defensor de la llengua mort el passat divendres, manifest, teatre de guerrilla.... i cap a casa, amb el convenciment que poder la fera del poble de Catalunya comença a despertar, amb el convenciment que hi ha un gruix de la societat civil important que a dit PROU que els catalans i catalanes ens mereixem molt més. Ciutadans anònims que somiem en aquella terra plena i lliure que escrivia el poeta i que creiem que tot és possible i que tot esta per fer i el més important: que ho volem fer!


Politics pareu l’orella i sentiu la veu d’un poble que us demana dignitat, la veu d’un poble amb anhels de llibertat, amb anhels de construir una societat més justa, solidaria i lliure pel dia de demà.
Gracies a tots i totes els que ahir veu fer possible que alguns tornéssim a somiar!

13 comentaris:

  1. Si senyor, som una nació oprimida pero nació, aixo no ens ho podran treure, ho comporta la terra, es el posit que tot nou nat nascut a catalalunya porta a dintre quan neix,per molt que els pares siguin d'un altre cultura,el nou nat ja porta els gens de catalunya de l'aimada terra que deia Verdaguer.
    Llavors doncs si el sentiment ja el tenim em de enfortir el caracter, per enfrontarnos amb els espanyols "conquistadores per genetica" per guanyar les batalles que sempre perdem per falta de caracter perque de raons,idees, treball,cultura, intelectualitat, per posar-ho mes facil de cervell en tenim un munt, pero de muscul ai senyor no en tenim gens. Hi es amb la conjuccio de totes dues, inteligencia i caracter el que ens portara a la independencia.
    Pero sobretot com deia el gran mestre un dels millors savis que ha tingut catalunya Carles Muñoz Espinalt, Primer els catalans ens hem de treure el esclau que portem a dins,
    Recomano llegir l'obra escrita del profesor Carles Muñoz Espinalt.
    Demano disculpes per les meves faltes d'ortografia pero es el resultat de la xenofobia del esperit "Conquistador" dels espanyols amb una politica d'educacio en el qual no podia demanar que m'ensenyesin en catala.
    Gracies
    VISCA CATALUNYA LLIURE
    VISCA CATALUNYA INDEPENDENT.

    ResponElimina
  2. Podrieu revisar les faltes d'ortografia? No diu gaire a favor de la terra fer malbé la llengua...
    si t'estimes el país, cuida'l!

    ResponElimina
  3. Te rao s'ha de cuidar la llengua, pero no crec que l'estimacio pel pais vingui donat per la capacitat de escriure millor o pitjor la nostre llengua.I han catalans i catalanes que poder no em tingut la opurtunitat de estudiarla tan be com vosté. Pero ens hi esforçem a escriure amb català a pesar que persones com voste intentin coaciona als que no som tan erudits com voste, un set siencies amb una gran dosi de complex e.e "estat espanyol" o altrament dit complex d'esclau.
    Si es molesta a buscar veura que hi surt retratat.
    No s'ho prengui malament jo abans tambe hi patia es per aixo que si voste vol el puc ajudar a superar-ho amb molt de gust. Aquesta es la diferencia entre l'estimacio per el pais que te voste a la que tinc jo, l'hi ofereixo el meu ajut i voste no. Aixi com vol millorar la llengua i el pais si nomes mira per voste.
    VISCA CATALUNYA LLIURE
    VISCA CATALUNYA INDEPENDENT.

    ResponElimina
  4. Ho sento, però no tots i totes som perfectes i ho intentem fer el millor possible. Disculpeu les faltes d’ortografia i ens esforcem cada dia per millorar. La llengua no es morirà si es fa servir però si hi ha gent que fa sentir malament els que ho intenten i s’esforcen per parlar-la i escriure-la, si que pot desaparèixer per la manca d'utilitzar-la per vergonya de no ser perfectes i que algú es riure d’ells. (no dic que algú ho hagi fet en aquest bloc)

    Gràcies de totes maneres per llegir el bloc i opinar, espero que ens seguim veien.

    ResponElimina
  5. Sr Raül mes que gent aliena al moviment catalanista, crec que hi ha gent alienada mentalment, começant pels politics d'aquest pais.Llavors si els politics estan alienats com vol que siguin el model per aquest nou vinguts?.
    Normalment la gent sempre s'apunta a cavall guanyador i creguim amb sap greu dir-ho pero en aquest moment el cavall guanyador es espanya ja suiguin de dreta o esquerres. Ho creu voste que hi molta diferencia?. No tenen ells una clara coniençia del que es espanya?. Es aqui on els nostres politics no tenen clar que es catalunya.
    Tota nacio comporta ser un estat, per tant es cosa de bojos dir que som una nacio i voler un estatut per estar lligats a un altre estat, que a sobre es colonitzador, xenofof, trampos, lladre etc..
    Aixi doncs sota el meu punt de vista solament queda el parlar clar i català, s'ha de fer la constitucio catalana i defensar-le alla on calgui peti qui peti.
    El mes segur que si els nostres partits politics treballesin per acomplir el objectiu desitgat, l'independecia de catalunya, tots junts sense defallir ni maltractanse entre ells i explicant els beneficis que aixo comportaria, estic segur que els nou vinguts s'apuntarien al nostre cavall guanyador, per que aquest cavall si seria un pura sang.
    No hem d'oblidar que siguin de fora o siguin nascuts a catalunya suiguin espanyols o catalans tots els que vivim a catalunya estem colonitzats i ens maltracten a tots per un igual. Ho no li sembla que el senyor Pique es un esclau del pp de madrid?, Aqui ens fot fastic, pero es que alla el matarien si poguesin nomes per ser catalá.
    VISCA CATALUNYA LLIURE
    VISCA CATALUNYA INDEPENDENT

    ResponElimina
  6. Uau! quants visitants anònims amb opinions publicables i publicades darrerament a la nostra finestra! Benvinguts. Esperem que us hi trobarem sovint.
    Sobre la correcció ortogràfica: Els que em coneixen saben com de maniàtica sóc amb l'ortografia (i la gramàtica, i els barbarismes...), però clar, no podem exigir a ningú que escrigui bé! En tot cas, li podem exigir que ho faci tan bé com sàpiga o inclús el podem ajudar i animar a millorar. Vull dir que potser és més semblant a cuidar la llengua una cosa de l'estil "Ep, Sr Anònim 1, a partir d'ara, el mot "es" l'escriurem amb ´, "és", quan sigui un verb" que no pas el consell buit "Cuida'l!", no?
    Apa, ortografies, salut!

    ResponElimina
  7. Moltes gracies srta eva, aixo ja es diferent.
    Agraiexo la seva inestimable ajuda espero que continuara ajudan-nos, aixi almenys ho espero.
    Amb esforç i tenecitat tot és posible, fins i tot l'independencia.
    VISCA CATALUNYA LLIURE
    VISCA CATALUNYA INDEPENDENT.

    ResponElimina
  8. Bones Raül. Crec que si que hi havia un gran multiculturalitat a la manifestació. Gent molt diversa. Del tema de com arribar aquell majoria silenciosa, veig que anem pel bon camí. La situació que estem vivint a Catalunya fa més per la cohesió social que per la divisió de la ciutadania com pretenen la dreta. Un fet que va fer pensar amb això, és que un company de feina amb 26 anys, que no parlar ni un gota de català, que mai a votat perquè diu que no serveix de res, l’altre dia parlant sobre els constants atacs i mentiders dels polítics espanyols (arran de les mentiders del Rajoy sobre la llengua) ve dir:
    Lo que tendrían que hacer es darnos la puta independencia.
    Es un opinió sola i d’aquí no es poden extraure conclusions globals, però el que esta clar es que a la gent poc polititzada, la massa social, han de veurà que la defensa de territori on viuen no es qüestions d’aixecar fronteres o d’enfrontament amb ningú, ni contra cap persona, si no que tot va molt més enllà. Jo crec que la clau es que l’independentisme faci veurà la importància i necessitat de construir un societat més justa i lliure per el benefici col·lectiu de tots i totes. I de retruc pel benefici de la construcció d’aquell altre mon que es possible. Missatge en positiu i constructiu. Cal que l’independentisme segueixi aglutinant i sumant esforços sense exclusió de ningú, per poder avançar en la construcció d’un veritable moviment popular d’alliberament nacionals que aporti a les classes popular les eines per alliberar-se en tots els sentits

    ResponElimina
  9. L'altre dia vaig fer un comentari sobre l'ortografia de forma correcta i respectuosa per a tothom. En cap moment no vaig exigir, ni molt menys acusar a ningú, símplement vaig suggerir l'ús d'un corrector ortogràfic... No crec que sigui de rebut titllar-me de ser "un set siencies amb una gran dosi de complex e.e "estat espanyol" o altrament dit complex d'esclau": unes paraules molt dures, encara que mal formulades gramaticalment i, em sap greu tornar a dir-ho, barroerament escrita. Precisament perquè no miro només pel meu interès vaig fer la meva aportació. Opinions com les de la persona que em respondre a continuació, són les que, precisament, no aporten gaire al debat.
    Gràcies.

    ResponElimina
  10. Educat, tens tota la raó. Com a moderadors del blog no hauríem d'haver tolerat descalificacions com la de "set ciències" i la resta que cita.
    Disculpa.
    Ei, em sembla absurd que es discuteixi en coses en les que tots estem d'acord... però si ho voleu fer, en tot cas, seria convenient fer-ho de manera educada.
    Gràcies de nou per les vostres aportacions.

    ResponElimina
  11. Crec que aquí hi hagut un mal entens, hi ha cops que hi ha coses que depèn com les llegim o com estan escrites, ens molesten més o menys, encara que qui les diu o escriu no ho fa amb aquesta intenció. Al igual que també hi ha cops que ens deixem portar per la rauxa a l’hora de contestar. Només demanar respectar a tots i totes els que escrivim en la finestra.
    Quan vàrem decidir crear aquesta finestra, vam creure oportú que es pogués inserí missatges anònims, per gaudir de més pluralitat i que fos el màxim d’obert possible. Creiem que tots som responsables i el fet de no signar un comentari no ens eximeix de respectar la resta de gent que participa i opina. Així animo a tots i totes a seguir escrivint i participant lliurement i amb respecta en aquesta finestra de bon temps.
    Fins aviat.

    ResponElimina
  12. Sr. educat amb sap greu que s'ho prengues malament el que li vaig escriure.SINCERAMENT LI DEMANO DISCULPES. No el volia ofendre amb lo de set ciencies amb una gran dosi de complex e.e "estat espanyol" o altrament dit complex d'esclau, simplement li vaig dir perque es el que amb va fer entendre el seu escrit.
    Com li vaig suguerir busqui el que es el complex e.e i entendra perque ho vaig dir. Veura com si que porta a un debat molt interesant,si mes no creara polemica. Aixi doncs espero que voste crei mes debat que no pas el que a aportat fins ara.
    I perque quedi clar li torno a demanar DISCULPES, PERO FAGIM CAS BUSQUI EL COMPLEX D'ESCLAU I HO ENTENDRA TOT.
    VISCA CATALUNYA LLIURE
    VISCA CATALUNYA INDEPENDENT

    Tambe demano disculpes als moderadors del bloc.
    Si els moredadors del blog no creuen que les meves aportacions siguin oportunes o que no aportin res,si creuen que estic faltan a algu nomes cal que ho diguin i no molestare mes, no ha estat mai la meva intencio de molestar a ningu.

    ResponElimina
  13. Ep, aquest bloc es lliure i tropical, aixi que aqui ningu molesta. el debat sempre és molt bo, nomes respecte per part de tots i totes i a debatre fins i tot amb l'enemic!

    ResponElimina