dimecres, de novembre 16, 2005

Hi ha algun historiador d'art a la sala?

Com ja us havia explicat, el Pere i jo vam anar a veure l'exposició de Caravaggio el diumenge, i una de les coses que ens vam adonar és que no tenim ni idea de simbolisme, ni de mitologia, o com es digui.
El cas és que ens vam quedar amb molts dubtes de qui eren certs personatges que apareixien en varies obres i del per què de certs elements repetits en aquestes obres. El Pere ja es va encarregar de fer la recerca de la majoria de coses.
Un dels títols que ens va cridar l'atenció era l'Ecce homo, n'hi havia un parell o tres... en tots hi havia Crist amb la corona d'espines i tot, però no a la creu, hi havia alguns personatges que parlaven a Crist, tot i que ell sempre feia cara de compungit, i un altre personatge que parla a l'espectador. El Pere explicarà en algun comment (oi?) qui és el que parla i tot el que va esbrinar sobre els EcceHomos.
Però en tots els Ecce Homo (i he buscat Ecce homos d'altres pintors i també) Crist porta una canya.
Algú ens pot explicar per què porta aquesta canya? No ho he trobat enlloc, ni el Pere tampoc.
Gràcies!!!

2 comentaris:

  1. Completant l'entrada de l'Eva deixeu-me que comparteixi amb vosaltres les poquetes coses que vaig descobrir sobre l'ecce homo.

    Primer de tot el que signifiquen en llatí aquestes dues paraules: "Mireu l'home", i són les paraules que va dirigir Ponç Pilat a la multitud en el judici de Crist. Per tant, sabent això podem deduir que l'home que apareix en el quadre que parla a l'espectador és el propi Ponç Pilat. Respecte a la canya que duu Crist deixarem que el David ens expliqui que significa :-)

    Deixeu que acabi la meva entrada recomanant-vos intensament la visita d'aquesta magnífica exposició que tenim l'oportunitat única de gaudir a Barcelona. Poques vegades podem veure plegades tantes obres de Caravaggio.

    ResponElimina
  2. No me he podido resistir y quisiera si se me permite añadir algunas palabras: la caña fue uno de los 3 atributos , junto a la corona de espinas y el manto, con los que pretendieron mofarse y humillar al Cristo como rey de los judios.

    Mateo 27-30
    "En seguida los soldados del presidente, cogiendo a Jesús y poniéndole en el atrio del pretorio, juntaron alrededor de Él la cohorte o compañía toda entera: y desnudándole le cubrieron con un manto grana; y entretejiendo una corona de espinas, se la pusieron sobre la cabeza, y una caña por cetro en su mano derecha. Y con la derecha hincada en tierra, le encarnecían diciendo: Dios te Salve, rey de los judios. Y escupiéndole, tomaban la caña y le herían en la cabeza."

    Saludos

    ResponElimina