dijous, de novembre 17, 2005

Transformar....???


Aquest dimarts sopava amb 4 amigues, la Jara, Aina, Marta i la Núria a més de l’Eva, amb les que vam formar part de l’eIMS “equip d’implicació social d’Escoltes Catalans. Associació que vaig deixa, fet que es una llarga historia i no cal avorrí el personal.
El que tenen aquest sopars es que desprès estic un dies pensant en l’associació, tot i els últims moments, ha estat una època molt important a la meva vida. L’escoltisme m’ha vist créixer, m’ha ensenyat a créixer, des de l’Agrupament a Castelldefels quan era Raier fins a que vaig ser cap i desprès l’etapa a l’estructura nacional d’Escoltes Catalans, creat l’equip d’implicació social.
Per mi l’escoltisme és una de les eines més potents que existeixen per transformar el mon, ja que des de l’educació no formal podem formar les generacions futures en determinats valors, i en aquest cas, els que comporta l’escoltisme català. Aquest educació es la forma més senzilla d’esdevenir homes lliures dins de societat lliures, justes, igualitaria
Però l’escoltisme viu moments difícils i Perquè l’escoltisme no ha sabut adaptar-se a la situació social actual, a les demandes dels joves e els infants. Camina sense rumb cap un destí que s’allunya d’arribar a ser una veritable eina de transformació social, una veritable roda de carro de la construcció d’una alternativa global el model actual de societat. Model actual que s’allunya dels valors d’escoltisme català i mundial. EC s’allunya del paper que havia desenvolupat en els seus inicis com a motor de canvi des de l’educació no formal i fent servir l’excursionisme com a eina per vincular el seu treball diari. Sembla que haguí abandonat el seu paper i s’estigui convertint més en una empresa de serveis que intentar crear un producte per vendre, o sigui que s’ha adaptat el sistema actual i a perdut l’essència de ser un dels protagonistes. I ha preferit crear protagonistes i adaptar-se el sistema i fer més engantxines i xapes que feina.
La poca implantació de l’escoltes Catalans el territori, la desaparició d’agrupaments.. son punts que fan visible el moment difícil que viu l’associació, la manca de joves o que abandoni l’escoltisme sense acabar les seves etapes formatives marxant a treballar a altres associacions, moviments... immigració que també succeeix amb molts caps. L’abandó de la muntanya, l’excursionisme... son de l’abandó de la essència.
Cal una profunda reflexió i adaptar escoltes a les demandes socials dels joves e infants del país, formar els caps per que sigui molts més que monitors, per que sigui escoltes i puguin ser veritables corretges de transmissió de valors, reprendre l’eina d’excursionisme com motor vincular dels valors. Participar activament com a part interessada i no per interès personal, en els processo globals de transformació social creant persones critiques i compromeses...
Aquest visió no deixar de ser la meva, i per pensar e intentar canviar aquesta realitat ja no soc a Escotes Catalans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada