dilluns, de setembre 03, 2012

Viñales: mogotes, coves, natura (Fins a la victòria sempre III)

Després d’un viatge de 3h amb autocar arribem a Viñales, un poble en mig de la natura a l’oest de l’illa, a la província de Pinar del Río. Terra de cultiu de Tabac. La zona està plena de muntanyes arrodonides (Mogotes) que formen un laberint natural. La vall i les muntanyes amaguen un gran sistema càrstic amb moltes coves. Tot plegat forma un dels paisatges naturals més bonics i curiosos dels que hem vist a Cuba. Una de les zones de Cuba on es pot practicar l’escalada tot i les dificultats que pateixen els escaladors locals per poder escalar a les parets.
Primer dia d’arribar i recorrem el petit carrer principal i alguns dels camins prop de la ciutat i fem una “cristal” al bar de la plaça. El segon dia matinem per anar a veure sortir el sol al poble dels “acuáticos” (un poble de gent que vivia a les muntanyes i que curava amb l’aigua, ara ja no queda cap acuático”, només hi viuen dues famílies que no tenen aquestes habilitats). Des d’una de les cases hi ha unes vistes impressionants de tota la vall del “palmarito”. Seguim l’excursió pel mig dels Mogotes per tornar a Viñales amb carro de cavalls.
La resta del dia el dediquem a fer una excursió a la cova de l’aigua. Travessem els Mogotes per la finca de los Reyes i la seva cova de 150m que et porta d’una vall a l’altra i seguim pels camins en mig dels camps de cafè, blat, sucre.... Ens perdem pel mig dels camins fins a trobar la cova gràcies a l’ajuda dels camperols que ens trobem. La cova és una gran cavitat amb riu soterrani. Entrem per la galeria seca sense il·luminació, amb un grup de turistes i un parell de guies. Caminem uns 400m fins una bassa natural que ompla tota la galeria i que és d’aigua de filtració. La base té 1,5m de profunditat i uns 200m de llarg. Aquí ens banyem dins de la piscina natural, tot i que la cova segueix uns 6km entre galeries seques i basses d’aigua que es poden creuar. Tornem un altre cop a Viñales, fem la cervesa al bar de la plaça i negociem un taxi per anar el dia següent cap a la Ciénaga de Zapata.
Està clar que les aventures viscudes a Viñales, les llargues excursions, les converses amb els guies unides al paisatge impressionant dels Mogotes (molt similars als de Tailàndia), les seves parets, coves... fa que posem Viñales a la llista de llocs per tornar, per tornar a escalar i a fer-hi una estada més llarga en aquest tranquil poble.










































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada